Bloog Wirtualna Polska
Są 1 095 004 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Pingwin Białobrewy

niedziela, 10 lutego 2008 13:39

Pingwin białobrewy

 

 

Pingwin białobrewy (Pygoscelis papua) - duży nielotny ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący chłodne oceany półkuli południowej. Gnieździ się na Półwyspie Antarktycznym, Falklandach, Południowej Georgii, Wyspach Kerguelena, Heard, Orkadach Południowych, Macquarie, Wyspach Crozeta, Wyspach Księcia Edwarda i na Sandwich Południowym.

Cechy gatunku 
Wierzch ciała, głowa, szyja i wierzch skrzydeł czarne, reszta ciała biała. Nad okiem charakterystyczna biała plama. Dziób i nogi czerwone. Podgatunek południowy P. papua ellsworthi jest bardziej krępy, ma dłuższe pióra, krótszy dziób, nogi i skrzydła.
Wymiary średnie 
dł. ciała ok. 80 cm (z ogonem)
waga ok. 5-6 kg
Biotop 
Chłodne wody wokół Antarktyki.
Gniazdo 
Zagłębienie w ziemi wysłane znajdującym się w pobliżu materiałem takim jak trawa czy wodorosty. Tworzy kolonie liczące do kilkuset par zlokalizowane na nadmorskich równinach w pobliżu płaskich, często piaszczystych brzegów.
Jaja 
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w październiku 2 jaja o masie około 130 g.
Wysiadywanie 
Jaja wysiadywane są przez okres około 34 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 3-4 tygodniach.
Pożywienie 
Wszystkożerny, ale przeważają ryby, skorupiaki i mięczaki morskie.
Ochrona 
Dawniej wybierano z gniazd jaja, a na dorosłe osobniki polowano ze względu na ich tłuszcz. Obecnie głównym zagrożeniem dla gatunku jest przełowienie wód wokół Antarktydy.
Ciekawostki 
Od jego angielskiej nazwy (Gentoo Penguin) pochodzi nazwa jednej z dystrybucji Linuksa - Gentoo Linux.

Podziel się
oceń
8
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

Pingwin Równikowy

niedziela, 16 grudnia 2007 19:03

 

 

Pingwin równikowy (Spheniscus mendiculus) - duży ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący wyłącznie wyspy Galapagos. Jest to jedyny gatunek pingwina gnieżdżący się na półkuli północnej.

Cechy gatunku 
Dorosłe osobniki mają wierzch ciała czarny, spód biały. Przy brzegu białej plamy na spodzie biegnie szeroki czarny pas. Cienki biały pas otacza boki głowy.
Wymiary średnie 
dł. ciała ok. 40-45 cm
waga ok. 1,6-2,5 kg
Biotop 
Wody wokół Galapagos, gnieździ się na skalistych wybrzeżach.
Gniazdo 
Rolę gniazda pełni zagłębienie w skałach.
Jaja 
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając z czterodniowym odstępem dwa jaja.
Wysiadywanie 
Jaja wysiadywane są przez okres 38-40 dni przez obydwoje rodziców. Zwykle przeżywa tylko jedno pisklę, które pierzy się w wieku 30 dni, a opuszcza gniazdo po 60-65 dniach.
Pożywienie 
Różnorodne zwierzęta wodne, prawdopodobnie głównie drobne ryby. Poluje stadami, często wraz z kormoranami nielotnymi.
Ochrona 
Gatunek chroniony.

Podziel się
oceń
3
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pingwin Adeli

niedziela, 02 grudnia 2007 19:49

Pingwin Adeli
Pingwin Adeli (p. białooki) (Pygoscelis adeliae) - duży nielotny ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący wody wokół Antarktydyy. Gnieździ się na Antarktydzie oraz Orkadach Południowych i Szetlandach Południowych.

Cechy gatunku 
Wierzch ciała, głowa i szyja oraz wierzch skrzydeł czarne, reszta biała. Wokół oka biała obrączka. Dziób i nogi różowawe.
Wymiary średnie 
dł. ciała ok. 60-75 cm
rozpiętość skrzydeł ok. .... cm
waga ok. 2,3-5,8 kg
Biotop 
W okresie lęgowym wolne od lodu skaliste wybrzeża. Poza okresem lęgowym wody wokół lodu pływającego i szelfowego.
Gniazdo 
W zagłębieniu obłożonym kamieniami. Tworzy bardzo liczne kolonie.
Jaja 
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając we wrześniu-październiku 2, rzadziej 3 jaja o masie 100-125 g (pierwsze jaja w zniesieniu są cięższe).
Wysiadywanie 
Jaja wysiadywane są przez okres 30-43 dni przez obydwoje rodziców. Starsze pisklęta w wieku około 20 dni gromadzą się w szkółki. Pierzenie następuje w wieku 50-56 dni, zaś dojrzałość płciową osiągają w wieku 8 lat.
Pożywienie 
Podstawę pożywienia stanowi kryl, w sezonie lęgowym uzupełniany rybami, a w zimowym głowonogami.
Ochrona 
Obecnie zagrożenie dla gatunku stanowią zmiany klimatyczne oraz przełowienie wód otaczajacych Antarktydę.
Ciekawostki 
Adela, na cześć której nazwano gatunek, była żoną francuskiego odkrywcy Dumonta d'Urville'a

Podziel się
oceń
8
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Pingwinek mały

niedziela, 04 listopada 2007 17:56
Cechy gatunku                Czarnogranatowe upierzenie wierzchu ciała płynnie przechodzi w biały spód. Nogi i dziób ciemne.
Wymiary średnie 
dł. ciała ok. 40 cm
waga ok. 1,1 kg
Biotop 
Wody otaczające wybrzeża Nowej Zelandii, Australii i Tasmanii.
Gniazdo 
Nora o długości około 50 cm (zdarzają się również metrowe), często w głębi lądu, ukryta w zaroślach lub lesie.
Jaja 
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, rzadziej dwa, składając w sierpniu-październiku zazwyczaj 2 jaja.
Wysiadywanie 
Jaja wysiadywane są przez okres około 5 tygodni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 8 tygodniach.
Pożywienie 
Drobne ryby, głowonogi i skorupiaki.
Ochrona 
Głównym zagrożeniem są introdukowane w Australii i Nowej Zelandii drapieżne ssaki, takie jak psy i koty

Podziel się
oceń
5
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Pingwin cesarski

środa, 10 października 2007 21:04
Wygląd zewnętrzny
Obie płci ubarwione jednakowo. Wierzch ciała ciemnoszaroniebieski, brzuch biały. Płetwiaste skrzydła czarne z wierzchu i białe od spodu. Głowa czarna, na bokach szyi i podgardlu żółtopomarańczowe plamy, charakterystyczne dla tego gatunku. Dziób purpurowo-różowy. Łapy czarne, palce połączone błoną pławną. Pióra gęste, wodoodporne, bardzo dobrze izolują przed zimnem. W dole brzucha, nad nogami samce mają fałd tłuszczowy, służący do wysiadywania jaja.
Młode są pokryte grubą warstwą jasnoszarego puchu, umożliwiającego utrzymywanie ciepłoty ciała, co jest kluczowe we wczesnych latach życia kiedy pisklę nie potrafi jeszcze regulować temperatury ciała. Upierzenie na głowie czarne, poza białą częścią twarzową.
Rozmiary
dł. ciała (wysokość): ok. 120-130 cm

 <karmienie pisklęcia

Waga
ok. 20-45 kg

 

Zachowanie
Zwierzęta towarzyskie, żerują i gniazdują w koloniach. W czasie ciężkich warunków atmosferycznych, wiatrów wiejących do 200 km/h, tłoczą się dla ochrony i wymieniają się miejscami na zewnątrz stada. Mogą być aktywne zarówno w dzień, jak i w nocy. Dorosłe ptaki przez większość roku przemieszczają się pomiędzy lęgowiskami na lądzie a żerowiskami na oceanie. Od stycznia do marca przebywają niemal wyłącznie w oceanie, żerując w grupach.
Nurkują zwykle na głębokość 150-250 m (maksymalna odnotowana głębokość - 565 m). Przebywają pod wodą od 15 do 20 minut. Pływają z prędkością 6-9 km/h, na krótkich dystansach do 19 km/h. Na lodzie chodzą kiwając się lub ślizgają się na brzuchu odpychając się kończynami.

Podziel się
oceń
3
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

fotki

niedziela, 07 października 2007 13:09

 


Podziel się
oceń
5
2

komentarze (1) | dodaj komentarz

Przodkowie pingwinów

niedziela, 07 października 2007 13:06

35 mln. lat temu okolice Peru zamieszkiwali praprzodkowie współczsnych pingwinów.Nowozelandzcy paleoen... pelean... nie... paleontologowie odkryli w Peru skamieniałe szczątki dwóch gatunków tych ptaków,które osiągały wysokość 1,5m i wagę ok.60 kg.Niieznane są jeszcze szczegóły związane z ich sposobem życia.Te dwa gantunki są naprawdę duże,jednak największy był, o 40kg cięższy i większy o pół metra anthropornis nordenskojoled,który przed 40 mln lat żył na wybrzerzach Antarktydy i Nowej Zelandii.


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (0) | dodaj komentarz

Piszcie komentarze

sobota, 22 września 2007 12:08

Piszcie w komentarzach jakie chcecie o pingwinach informacje i co chcielibyście na ten temat wiedzieć to opublikuje.


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Co jedzą pingwiny

piątek, 21 września 2007 20:14

Pingwiny odżywiają się głównie rybami albo krabami i ewntualnie głowonogami. Żyjące w północnym Chile pingwinki peruwiańskie uwielbiają sardele. W Antarktyce głównym pożywieniem fok i pingwinów jest kryl. Terminem ''kryl'' określa się kilka gatunków skorupiaków (m.in. Euphasia superba ) , które tworzą ogromne ławice. Kryl żywi się fito- i zooplanktonem.  

                     u góry     kryl antarktyczny^


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Ile jaj składają pingwiny

piątek, 31 sierpnia 2007 12:35
Pingwiny z reguły znoszą dwa jaja.Ale są wyjątki,bo pingwiny cesarskie i królewskie znoszą tylko po jednym  jajku,a pingwinki tońce i pingwinki małe czasami mogą mieć nawet trzy jaja.Jaja pingwinów  są białe a ich wielkość zależy od gatunku.U pingwinów cesarskich mają one 11cm długości (wysiadują je 68 dni), a u pingwinka małego osiągają zaledwie 3cm.W zależności od gatunku okres inkubacji jaj wynosi od 32 do 68 dni.
Podziel się
oceń
11
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


piątek, 25 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  13 648  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Galerie

O mnie

Chodzę do 4 klasy szk. podstawowej bardzo lubie zwierzęta, szczególnie pingwiny i interesuje siee nauką

O moim bloogu

Fajny blog na ktorym mozna oglądać zdjęcia pingwinów. Są też informacje o tych zwierzętach.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 13648

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Wiadomości